tiistai 12. huhtikuuta 2016

YLEISÖNOSASTOKIRJOITUKSIA

Äidinkielentunneilla harjoiteltiin mielipidekirjoitusten laatimista. Kakkoset kirjoittivat hienoja yleisönosastokirjoituksia, joista osa lähetettiin Ilkka-lehteen. Osa on jo siellä julkaistu, loput lähipäivinä :) Tässä maistiaisia:


Muistisairaat vanhukset

Miksi hyväkuntoiset muistisairaat vanhukset eivät pääse palvelutaloihin? Minun mielestäni se ei ole reilua, että jos on Alzheimerin tauti, mutta muuten ihan hyväkuntoinen, niin ei saa paikkaa palvelutalossa. Usein vanhusten kotiin lisätään kotipalvelun käyntejä, mutta mielestäni nopeat kotihoitajan käynnit eivät korvaa sosiaalista elämää ja turvaa verrattuna esim. Myllyrannan palvelukeskuksen hoitoon. Varsinkin omaisten asuessa toisella paikkakunnalla.

Tiedän tapauksen, että vanhuksen lähimuisti on aivan täysin mennyt, vanhat asiat hän muistaa ihan hyvin. Hän asuu yksin, ruoka tuodaan läheisestä palvelutalosta kerran päivässä, ja samalla annetaan lääkkeet, mutta hän ei juurikaan liiku kotoaan mihinkään. Hänen kotonaan on sellainen vihko, johon kotihoito, läheiset/sukulaiset kirjoittavat sen hetken voinnin yms. Kotihoito on todella usein kirjoittaneet vihkoon, että sänky vetää puoleensa eli vanhus ei käy juurikaan ulkoilemassa, eikä muista käydä suihkussa ja on päivät yöpuvussa.

Mielestäni muistisairaiden vanhusten pitäisi saada paikka vanhainkotiin vaikka olisikin ihan hyväkuntoinen. Se olisi omaisillekin helpotus, että tietäisi sitten oman läheisensä olevan turvassa ja hyvässä hoidossa.

Nuori omainen

Seinäjoelta

 
Unelmana koirapuisto Lapualle

Toivoisin Lapualle koirapuistoa, koska siitä olisi todella paljon hyötyä.

Esimerkiksi se, jos omistajalla ei ole autoa eikä mahdollisuutta viedä koiraa metsään juoksemaan, niin ne voivat viedä koiran koirapuistoon. Myös se, jos koira ei ole tottunut muihin koiriin, niin siellä voi tutustuttaa oman koiran muihin koiriin. Lisäksi voi tutustua muihin koiraihmisiin ja saada uusia ystäviä. Sopivia paikkoja koirapuistolle luulisi löytyvän vaikka kuinka monta.

Kaikki lapualaiset koiraihmiset varmasti maksaisivat siitä, että saisimme koirapuiston Lapualle.

Riikka Suokko  Lapua

 

Kouluruoka

Mielestäni kouluruuasta ei kannata valittaa. Opiskelen Sedu Upankadulla ja meillä kouluruoka on todella hyvää. Kouluruoka on erittäin monipuolista ja opiskelijoille ilmaista. Aina on tuoretta leipää, hyvää salaattia ja siihen salaatinkastiketta, on tosi terveellistä ja usein on jotakin maistuvaa jälkkäriä.

Mielestäni opiskelijoiden pitää arvostaa sitä, että saavat syödä ilmaista ja monipuolista ruokaa.

Johanna Perälä

Seinäjoki

 

Piirtäminen ja värittäminen on hyvä harrastus

Mielestäni piirtäminen ja värittäminen on mukavaa ja luovaa puuhaa. Siinä pääsee ihan eri maailmaan, kun tietää, mitä piirtää ja värittää. Itse tykkään katsoa vaikka jostain kuvasta mallia ja piirtää sen mukaan. Tykkään myös värittää aikuisten värityskirjoja.

Kun piirrän tai väritän, niin ajantaju ja murheet katoavat. Piirrän mielelläni fantasia-, musiikki- ja elokuva-aiheista. Välillä piirrän kyllä muitakin aiheita. Kuuntelen musiikkia samalla tai katson elokuvasta mallia josta piirrän.

Joskus musiikin rytmistä voi saada hyvän idean piirtämiseen ja yritän sitten piirtää sen idean paperille.  Aikuistenvärityskirjoja on myös hauska värittää kun niissä on pieniä ja isoja kuvia ja yksityiskohtia. Niissä on kivoja kuvia esim. pöllöjä.  Väritän niitä ohuilla tusseilla tai puuväreillä.

Suosittelen mielelläni piirtämistä ja värittämistä jokaiselle.

 
Nimimerkki ”Innokas piirtäjä Seinäjoelta”

 

Koulukiusaaminen alakouluissa

Mielestäni opettajien pitäisi ottaa enemmän kantaa koulukiusaamiseen alakouluissa.

Alakoululaiset ovat vielä niin nuoria, että heidän itsetuntonsa ja mielenterveytensä eivät saisi tuossa iässä kuormittua ja että kaikilla pitäisi olla hauskaa koulussa eikä tuntisi itseään ulkopuoliseksi.

Koulukiusattujen vanhempien pitäisi huomata se, jos lapsi on eristäytynyt, ärtyinen, hiljainen ja jos hän ei halua kertoa koulupäivistään tai luokkalaisistaan, että häntä kiusataan koulussa. Vanhempien pitäisi ottaa selvää siitä lapseltaan kysymällä ja vakuuttamalla lapselle, että asia otetaan haltuun ja korjataan välittömästi.

Mielestäni asia pitäisi korjata sillä tavalla, että opettajat pitäisivät koulussa tunnin, jossa he kertovat lapsille kiusaamisesta, minkä takia se on kielletty, miten se vaikuttaa lapseen ja että lapsen pitäisi ottaa heti yhteyttä vanhempiinsa tai opettajaan kiusaamistapauksesta.

Olen myös sitä mieltä, että alakoululaiset eivät saisi vielä käyttää älypuhelinta eikä päästä sosiaaliseen mediaan, sillä tavalla kiusaaminen saataisiin loppumaan koulun ulkopuolella somessa.

 
STOPkiusaaminen, Tervajoki

 

Kesätöitä nuorille

 
Minun mielestä nuorille pitäisi olla enemmän kesätöitä tarjolla. Nuoret tarvitsevat rahaa ja ennen kaikkeaan työkokemusta ja sitä saisi parhaiten kesätöistä. Kesätöistä moni saisi lisää rohkeutta ja siitä on hyötyä opiskeluun. Nuorten pitäisi jo hyvissä ajoin kysellä kesätöitä.

 
Julia

Seinäjoki

 
Eläimiin kohdistuva väkivalta

Minun mielestäni eläimiin kohdistuva väkivalta on väärin.

Eläimet ovat ihmisten hyviä ystäviä. En tykkää lukea netistä tai lehdistä tällaisia juttuja, mitkä liittyvät eläimiin ja niiden väkivaltaan. En ymmärrä joitakin ihmisiä, ketkä ottavat lemmikkejä itselleen hoidettavaksi tai omaksi, mutta ei hoida niitä ollenkaan, vaan jättävät ne nälänhätään tai käyttävät väkivaltaa. Tämä väkivalta saisi loppua kokonaan. Eläinten omistajat eivät osaa miettiä, mitä tekevät eläimelleen, kun käyttää henkistä ja psyykkistä väkivaltaa. Omistajien pitäisi itse kokea sama, niin tietäisivät, että miltä eläimistä tuntuu niiden kohtelu. Eläinten omistajat eivät ole tainneet saada omassa elämässään hyvää kohtelua, jos kohtelevat lemmikkejänsä/lemmikkiänsä huonosti.

 
2 eläimen omistaja, Ilmajoki

 

Huolissaan eläimistä

Minua harmittaa se, kun ihmiset ottavat eläimiä, ne pitävät niitä hetken aikaan ja antavat uuteen kotiin. Mikseivät ihmiset voi pitää eläintään koko elämänsää, se on paljon parempaa eläimellekin, jos he saavat asua yhdellä ihmisellä elämänsä. Se on aivan eriasia, jos yhtäkkiä ihmiselle tulee allergia tai muu vastaava tilanne. Kun harkitsette eläimen ostoa, katsokaa, että elämän tilanne on siihen sopiva, ja ei ole allergioita tai muita mullistuvia asioita tulossa.

 
Eläinten ystävä

Jalasjärvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti