tiistai 3. lokakuuta 2017

MIELIPIDEKIRJOITUKSIA ILKKAAN

Ilkan toimittajan (koululinkin) vierailun innoittamana kirjoittelimme äidinkielentunnilla kakkosten kanssa yleisönosastokirjoituksia, joita lähetimme myös julkaistavaksi Ilkkaan. Tässä muutama maistiainen mielipidekirjoituksista, joita myös Ilkan sivuilla pian nähdään.


Hiljaisuus

Kerros-, rivi, - ja luhtitaloissa hiljaisuus alkaa kello 22.00. Ennen kuin hiljaisuus alkaa minun mielestäni musiikkia saa soittaa normaalilla äänenvoimakkuudella sekä jutella kavereiden kanssa. Minua ärsyttää ihmiset, jotka valittavat normaalin elämisen äänistä, vaikkei ole edes hiljaisuus alkanut. Ihmiset, jotka eivät kestä ääniä pitäisi, muuttaa omakotitaloon, niin ei tarvitsisi murehtia ääniä, mitä saattaa kuulua.

ELÄVÄINEN IHMINEN
SeinäjokiEutanasia Suomessa

Suomeen on astuttava voimaan eutanasia. Minun mielestäni kaikilla tulisi olla oikeus päättää itse omasta elämästään. Kenenkään ei kuuluisi kärsiä pitkittyneen sairauden tai muun vakavan tapaturman jälkeen. Eläimetkin päästetään tuskistaan, jos ovat kipeitä tai loukkaantuneita vakavasti, saman pitäisi toteutua myös ihmisillä Suomessa. On todella huolestuttavaa, että saattohoidon käytännöt ovat niin monen mielestä epäselviä.                            
Päättäjille terveiset, että koittakaa saada päätös tähän asiaan.

ASIAN PUOLESTA
KuortaneRoskainen Kettumäki Kasperissa

Kasperin Kettumäki on roskainen, sillä lapset, nuoret ja jotkut aikuisetkin ovat roskanneet siellä. Olen nähnyt Kettumäellä mm. limsatölkkejä, lasipulloja, muovipusseja, karkkipaperita, tupakkaa ja nuuskaa. Olen myös nähnyt eläimen raadon ja luita. Roskat ovat ympäristölle vaarallisia ja pilaavat kauniin luonnon ja näköalan. Kettumäellä näin syksyisin ja myös kesäisin ja talvisin käy paljon päiväkotilapsia, lapsiperheitä, aikuisia ja niitä nuoria, jotka arvostavat puhdasta ympäristöä ja jotka eivät roskaa. Kettumäen ympärillä on metsä, jossa on eläimiä. Eläimet voivat jäädä kiinni roskiin tai syödä niitä ja se ei ole hyväksi eläimille. Ratkaisuehdotukseni on, että Kettumäelle laitettaisiin roska-astioita ja että ihmiset huolehtisivat roskansa pois mukanaan.

Kyllästynyt
Seinäjoki, Kasperi


Koirien jätökset pois teiltä

Seinäjoen asuinalueilla, etenkin Simunan asuinalueella, on nähty keskellä Kyrkösjärventietä jalkakäytävällä koiran jätöksiä. Siitä tulee minulle oksettava olo. Miksi koirien jätöksiä ei voi kerätä pois ja heittää roskiksiin? On koiranomistajan vastuu siivota koiransa jätökset eikä antaa koiran tehdä asioitaan keskelle tietä. Omistajan velvollisuus on ehdottomasti siivota koiransa jäljet ja laki niin myös käskee. Siitä voi tulla sakko. Tätä tapahtuu kesällä, keväällä ja syksyllä useammin kuin talvella. Tälle on jotain tehtävä ja pian!
Yksi hirvittämistä jätöksistä on nähty Tervarännin kohdalla. Luonto kärsii ja se on inhottava näky kaikille asukkaille, jotka lenkkeilevät Simunan alueella. Simunan metsissä retkeillään, poimitaan marjoja/sieniä, lapset leikkivät ja järjestävät eväsretkiä. Tämän vuoksi on luonnon ja teiden oltava siistejä. Tarvitsemme mielestäni lisää koirien jätösroskiksia, kaikkien on lenkillä käytettävä kakkapusseja. Toivon mukaan näillä tavoilla saamme luonnon siistiksi, kun siivoamme lemmikkiemme jätökset ja viemme ne jäteroskiksiin!

Elina
Seinäjoki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti