tiistai 6. maaliskuuta 2018

VALMISTUVIEN FIILIKSIÄ

Kolmannen vuoden opiskelijat istahtivat viimeisten äidinkielentuntien aikana tietokoneelle ja kirjoittivat ylös ajatuksiaan, joita kolme opiskeluvuotta Upankadulla ja tuleva valmistuminen heissä herättivät ja mitä he matkaltaan saivat. Alla heidän aatoksiaan ja fiiliksiään:


Valtakunnallisia Taitaja-kilpailuja ja työssäoppimista Levillä Hullussa Porossa

Annukka kävi Levillä asti työssöoppimassa.
Upankadulta lähden iloisin mielin. Olen saanut opiskella hyvässä oppilaitoksessa. Opettajat ovat olleen mukavia ja Irenen ruoka todella maukasta ja hyvää J. Valmistuminen lähestyy jo kovaa vauhtia. Kovasti mietin, mitä teen, kun opinnot loppuvat. Töitä olen jo etsinyt, mutta työpaikka, missä olin viime kesänä töissä, on ollut yhteydessä minuun. Levillä Hullussa Porossa olin työssäoppimassa viime vuoden helmikuun puolesta välistä maaliskuun alkupuolelle. Kokemus oli aivan huippu.
Koulussa kivointa on ollut oppia itselleni uusia asioita, sain uusia kavereita ja näyttöjä on ollut kiva suorittaa. Toiseksi viimeisestä näytöstä sain todella hyvää palautetta, olin onnistunut hyvin ja kaikki meni muutenkin suunnitelmien mukaan. Kurjinta on ollut se, kun aika ei aina riittänyt vapaa-ajalla kaikkiin koulutehtäviin ja väsytti. Osallistuin opintojeni aikana myös pariin Taitaja-kilpailuihin, mistä jäi valtavasti muistoja ja kokemusta.
Ensimmäisenä vuotena meille opetettiin aamupalan, kahvitarjoilun ja ruoan laittoa, sekä myös kauniisti tarjolle laittoa. Ylläpitosiivousta on opetettu ja kaikki asiat on nyt hallinnassa.
-Annukka-                                                

Monipuolisuutta ja mahtavia kokemuksia

Olen oppinut kaikenlaista uutta ja kiinnostavaa esim. siivouksessa erottamaan ylläpitosiivouksen ja perussiivouksen, laittamaan ruokaa paremmin. Eniten pidän siivoamisesta sekä koululla että asiakkaiden luona ja myös hotellisiivouksista. Kurjinta oli ehkä liian vaikeat matikan tehtävät ja se, jos ei homma mene aina niin kuin ajattelisi.
Meillä on tällä alalla paljon muutakin kuin siivoamista, monipuolisuus on mielestäni hyvin tärkeää. Täällä olen saanut rohkeutta ja uusia kokemuksia ihmisten kanssa. Myös uusia ystäviä.
Työssäoppimisista on tullut eniten kokemusta vanhusten hoidosta, asiakkaiden avustuksesta, ruuanlaitosta, siivouksesta, hotellihuoneiden siivouksesta jne.
Näytöistä jäi mieleen perhejuhlapalvelun pöydän kattaminen ja koristelu hienoksi, vaikka kokkauspuoli oli hiukan haastavaa, oli se silti uusi ja mahtava kokemus.
Ne ovat jääneet eniten mieleen kolmen vuoden aikana. On toisaalta helpottavaa, toisaalta ikävää vaan lähteä ja sulkea ovi viimeisen kerran, mutta muistot, ystävät eivätkä kokemukset onneksi häviä J
-Alisa-

Ammattisanastoa ja lasersotaa

Opin kokkaamiseen liittyen erilaisia ruokavalioita, kuten esimerkiksi, millaista ruokaa kasvisyöjälle tai keliaakikolle valmistaa. Siivokseen liittyen tuli saatua oppia ammattisanastosta. Näytöt olivat haastavia, mutta niistä jää käteen tuntumaa. Kielet sujuivat mukavasti. Erityisesti ruotsi on helppoa.
Liikuntatunneilla kävimme keilaamassa, lasersodassa sekä luontoretkellä ja monissa muissa liikuntalajeissa. Lasersota oli hauska laji ja uusi kokemus, kun en ole sitä aikaisemmin pelannut. Lähdin koulun päättymisen jälkeen hyvillä mielin kohti uusia tuulia.
-Carita-


Hyödyllistä oppia ja ystäviä

Opin Upankadulla paljon. Opin esimerkiksi, miten laittaa aamupalan ynnä muut kauniisti tarjolle, mitä tarkoittaa ylläpitosiivous ja perussiivous, opin laittamaan ruokaa vielä paremmin ja laittamaan sen kauniisti tarjolle ja opin mitä on työelämä yms.
Lähden Sedusta hyvällä mielellä. Välillä on ollut rankkaa opinnoissa, mutta niistäkin on selvitty. Ja tässä sitä ollaan, kohta valmistutaan Upankadulta ja lähdetään katsomaan maailmaa. Toisaalta tuntuu oudolta valmistua, sillä olen opiskellut kaiken kaikkiaan ammatillisella puolella 4 vuotta ja nyt valmistun.
Kivointa oli oppia uusia asioita, saada uusia kavereita, joista tuli tärkeitä ja viimeisenä vuotena oli mukavaa saada hyvää palautetta sekä saada tietoa, miten löytää työpaikkoja. Kurjinta oli, että väsytti välillä, tekemistä oli liikaa eikä ehtinyt niitä tekemään sekä se, että joskus sai valituksia asioista, joille ei voinut yhtään mitään. Asiat kuitenkin aina selvitettiin.
Olin työssäoppimassa ensimmäisenä vuotena eskarissa, toisena vuotena henkilöllä, joka oli perhepäivähoitaja ja Tuurissa Hotelli Onnentähdessä kerroshoitajana ja kolmantena vuotena olin koululla, sillä koululla on myös mahdollisuus tehdä työssäoppiminen, jos sopii asiasta opettajan kanssa. Työssäoppimiset kestivät jokainen 4-5 viikkoa riippuen, osuiko lomaviikko keskelle työssäoppimista vai ei.
-Mari-

Itseluottamusta ja mukavia työssöppimispaikkoja

Opin Upankadulla tekemään amupaloja, paljon erillaisia ruokia ja opin myös luottamaan itseeni.
Olin ensimmäisenä vuotena vanhainkodilla työssäoppimassa, vanhainkodilla vanhukset olivat todella ihania. Toisena vuotena olin päiväkodissa ja Sokos Hotel Lakeudessa työssäoppimassa. Päiväkodissa tykkäsin olla lasten kanssa. Kivointa koulussa olivat työssäoppimisjaksot ja kurjinta oli, kun tuli niin paljon kotitehtäviä.
Sedusta lähtö on haikeaa, koska olen saanut paljon ihania ystäviä näiden kolmen vuoden aikana.
-Helena-

Näyttöjä ja Irenen maittavia ruokia

Olen oppinut Upankadulla monenlaisia asioita. Esimerkiksi ykkösellä me harjoittelimme tekemään aamupaloja ja kahvitarjoiluja. Toisena vuotena harjoittelimme kotiruokaa ja kolmantena vuotena harjoittelimme valmistamaan myös perhejuhlapalveluihin hienostunutta ruokaa. Kolmantena vuotena meillä oli perhejuhlapalvelun näyttö ja saimme kutsua omia vieraita, tehdä juhlavaa ruokaa + jälkiruokaa jne.  Tarjoilimme omille vieraillemme omia ruokiamme ja saimme keskustella omassa pöydässä vieraitten kanssa yms. Tässä koulussa meillä on ollut joka vuosi näyttöjä, mutta erilaisia näyttöjä. Koulun keittiön Irene tekee meille koulussamme aina hyvää ruokaa. J Erilaista siivoustakin meillä on ollut kaikkina vuosina.
On outoa lähteä pois ja valmistua. Lähtö uuteen maailmaan jännittää.
-Tanja-

Suomen kieltä ja kivoja opettajia 

Opin laskemaan matematiikassa verrantoja. Sain uusia taitoja mm. englannissa, perussiivouksessa, ruuanvalmistuksessa ja liikunnassa.
Oli kivaa opiskella täällä, koska sain lisää kokemusta ja opin tosi paljon uusia suomalaisia sanoja. Ensimmäinen vuosi oli vaikea, koska kielitaito ei ollut vielä niin hyvä. Puhuminen ja ymmärtäminen oli vaikeaa, mutta luen kirjoja kotona joskus. Kävin kirjastossa, sain kaverin ja koulussa puhuin koko ajan suomea.
Täällä on ollut kivoja opettajia.
-Esperance-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti