tiistai 10. huhtikuuta 2018

UPANKATULAISET ASIAKKAIDEN APUNA

Ensimmäisen vuoden kodinhuoltajaopiskelijat kävivät koulutehtävänään avustamassa asiakkaita ja samalla antamassa apua, iloa ja hyvää mieltä avustettavilleen. Alla on opiskelijoiden kirjoituksia siitä, mitä he asiakkaan hyväksi tekivät:Mummon kanssa yhteistä tekemistä

Meillä oli koulusta tehtävänä käydä avustamassa asiakasta, esimerkiksi vanhusta, jossain tehtävässä. Minä kävin avustamassa naapurin mummoa 16.3. ja hän oli todella iloinen siitä, että kävin avustamassa häntä.  Avustettavan etsiminen ei ollut vaikeaa, koska pidän iäkkäistä ihmisistä ja heidän avustamisestaan. Soitin tuntemattoman mummon ovikelloa ja siitä se päivä lähti liikkeelle.

Minun työtehtäväni oli hänen tiskien tiskaus, kaupassa käynti ja sämpylöiden leipominen. Työhön kului 1 tunti ja 45 minuuttia. Sovin siitä, mitä tekisin, kysymällä mummolta, mitä tämä toivoisi minun tekevän. Mummon kanssa kävimme ensin kaupassa kävellen, se oli vähän hidasta, mutta se ei haitannut. Kaupassa käynnin jälkeen rupesimme leipomaan sämpylöitä, niistä tuli todella hyviä.

Minulle jäi todella hyvä fiilis sen jälkeen, kun lähdin pois. Asiakkaani on todella herttainen mummo. Haasteena kohtasin sen, että kaupassa käynti oli vähän hidasta, mutta se ei haitannut mummon menoa. Pidin mummoa käsikynkässä, ettei hän kaatuisi.

Mummo piti minusta, olin kuulemma reipas ja iloinen naapurin likka. Meillä oli todella hauskaa. Minusta on tärkeää, että vanhatkin ihmiset tuntevat, että he ovat tärkeitä. Meistä taisi tulla hyvänpäiväntutut tämän tehtävän seurauksena.

IidaAsiakkaan avustaminen

Saimme koulussa tehtävän, jossa piti etsiä asiakas, jota pitää auttaa. Tehtävä piti olla tehtynä 20.3.2018. Auttaminen sai olla ihan mitä tahansa. Itse päätin valita oman äitini asiakkaaksi, koska hänellä on käsi kipeä ja ei mieluusti haluaisi kipeällä kädellä tehdä töitä.

Työtehtäväni oli kotimme siivous ja olimme sopineet työtehtävistä suullisesti äidin kanssa. Siivoukseen kuului muun muassa imurointi, lattioiden nihkeäpyyhintä + vessan siivous. Aikaa meni siivoukseen noin tunti.

Aloitin ensin imuroinnilla ja imuroin makuuhuoneet, olohuoneen ja keittiön ja myös vessan lattian. Tämän jälkeen pyyhin edellä mainitut paikat. Lopuksi pesin vessan.

Työtehtävät olivat helppoja ja sujuivat nopeasti ja vaivatta. Oli mukavaa auttaa äitiäni ja samalla auttaminen toi minulle itselleni hyvän mielen.

Äitini palaute
Sain työstäni hyvää palautetta. Hänen mielestään työni sujui hyvin ja osoitin oma-aloitteisuutta.  Siirsin huonekaluja parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Ilma oli siivouksen jälkeen äitini mielestä raikas.

Äidin mielestä parannettavaa oli pölyjen ja kosketuspintojen pyyhkimisessä, mutta otin palautteen rakentavasti vastaan ja yritän parantaa työnjälkeäni seuraavalla kerralla. Kaiken kaikkiaan kummallekin jäi hyvä mieli!

Tuuli


Asiakkaan avustaminen


Tehtävänämme oli auttaa jotakin asiakasta. Minun asiakkaani oli äitini, koska kotimme lähellä ei ollut sopivaa asiakasta. Minä siivosin oman huoneeni ja imuroin koko alakerran. Imuroinnin jälkeen järjestin tavarat omille paikoilleen. Imuroin ja siivosin ilomielin alakerran ja omanhuoneeni, mielestäni suoriuduin tehtävästäni hyvin. Siivoamisessa kesti noin kaksi tuntia.

Palaute
Äitini mielestä imurointi sujui mallikkaasti ja järjestelmällisesti. Putsasin myös säännöllisesti suuttimen siirtyessäni imuroimaan lattioiden jälkeen mattoja. Toisinaan äitini piti muistutella nurkkausten/tavaroiden/huonekalujen imuroinnista, etten liian suurpiirteisesti imuroi. Hyvillä mielin aloitin ja lopetin työn ja hyvää jälkeä kuulemma tuli.  

Taru


Asiakkaan avustamisen tehtävä


Saimme koulussa tehtäväksi suunnitella ja toteuttaa tehtävän, jossa auttaisimme asiakasta.

Ajatuksenani oli valita avustettavaksi ikäihminen. Valitsin tehtävään oman isoisäni, joka täytti viime vuonna 90 vuotta. Paappa on minulle rakas ja tärkeä ihminen.

Me molemmat olemme kiinnostuneita ajankohtaisista asioista ja päätimme seurata lauantai-illalla televisiosta tulevaa Haluatko miljonääriksi –ohjelmaa. Meillä oli mukavaa, kun saimme yhdessä testata tietopankkiamme. Paappa oli huvittunut, kun välillä tarkistin valmiiksi oikeat vastaukset kännykällä.

Huomasin, kuinka paapalle tuli hyvä mieli siitä, kun vietimme yhteistä aikaa. Minullekin tuli hyvä mieli, kun sain ilahduttaa omaa paappaani.

Anna
                                 


Avustustöitä kotona

Saimme koulusta tehtäväksi asiakkaan avustamisen. Päätin auttaa isää, koska muita ihmisiä ei ollut tarjolla. Autoin isää kotitöissä.

Kävin isän kanssa kaupassa ruokaostoksilla. Sitten tyhjensin roskat, syötin papereita silppuriin ja käynnistin pyykkikoneen. Siistin keittiön pöydän ja laitoin astiat koneeseen. Näiden tehtävien tekemiseen meni tunti. Kodissa on päivittäin paljon pikkuhommia. Omasta mielestäni kaikki tehtävät sujuivat hyvin.

Isäni oli tyytyväinen, kun autoin häntä kotitöissä.

R.M


Asiakkaan avustaminen

Koulussa saatiin tehtäväksi mennä avustamaan oikeaa asiakasta. Päätin mennä paapalle, koska hän on iäkäs ihminen, eikä jaksa tehdä juurikaan mitään vähänkään raskasta.

Olin auttamassa paappaa lumitöissä Kourassa. Tänä talvena on lumitöitä riittänytkin. Olin muutenkin menossa paapalle käymässä, niin tuli samalla mieleen, että voisin auttaa paappaa. Tein paapalla lumitöitä. Paapalle jäi hyvä mieli. Samalla oli hyvä mahdollisuus vaihtaa kuulumiset.

Minulle jäi todella hyvä mieli. Pitäähän sitä paappaa aina auttaa. Paappani mielestä tein sovitun työn ja kaikki meni kaikin puolin hyvin.

Sami


Asiakasta avustamassa


Saimme koulusta tehtäväksi asiakkaan avustamisen jossain arkisissa puuhissa. Päätin avustaa äitiä kotitöissä, koska hän oli matkoilla. Aluksi imuroin ja pyyhin pölyt koko alakerrasta. Sitten pesin lattiat ja tiskasin tiskit. Viimeisenä pesin wc:n, järjestelin tavarat paikoilleen ja vein roskapussit roskikseen.

Minulle jäi hyvä mieli auttamisesta, koska työt sujuivat ja tuli hyvää jälkeä. Sain äidiltä hyvää palautetta siivouksesta. Myös muut perheen jäsenet tykkäsivät.

ElinaMummua auttamassa

Koulusta tuli tehtäväksi avustaa asiakasta, joten päätin mennä Lapualle auttamaan mummua. Ensin käärin mummun eilen pesemät pyykit ja laitoin ne paikalleen. Sen jälkeen leivoin suklaamuffineja. Kun ne olivat valmiit, tiskasin astiat samalla, kun juttelin mummun kanssa. Yksin asuvalle on tärkeää vaihtaa kuulumisia kasvotusten.

Siivoustöihin kuului pölyjen pyyhintä taulujen päältä, telivision päältä ja kirjahyllystä. Sain hyvää palautetta mummulta tehtävien jälkeen. Mummu oli erittäin tyytyväinen, kun oli tuoretta kahvileipää tarjota vieraille. Tuoreita leivonnaisia pääsivät maistelemaan myös äitini ja siskoni, kun he tulivat hakemaan minua kotiin.

Minulle jäi hyvämieli mummun auttamisesta.

Miia


Isoisän avustaminen

Minun isoisäni asuu yksin omakotitalossa. Hänellä on ikää 70 vuotta. Isoisä tykkää syödä riisiä, lihaa ja hedelmiä, mutta hän ei tykkää syödä salaattia. Hän tykkää käydä myös kaupassa. 

Kävin viikonloppuna isoisän luona. Minä vein hänet kauppaan ja ostin hänelle ruokaa. Isoisä ei osaa mennä yksin kauppaan, koska hän ei osaa kävellä hyvin ja hänellä ei ole ajokorttia.

Sen jälkeen minä keitin hänelle ruokaa ja laitoin ruoan valmiiksi lautaselle ja annoin hänen syödä. Tiskasin ja pyyhin työtason ja ruokapöydän. Minä otin häneltä likaiset vaatteet ja laitoin pesukoneeseen. Isoisä halusi suihkuun. autoin häntä peseytymisessä. Hän ei osaa mennä yksin suihkuun, jos hän mene yksin, häntä väsyttää ja hänelle tulee huono olo.

Auttamisesta minulle jäi mukava mieli.

Asiakkaan palaute
”Kaikki meni hyvin. Oli mukavaa, kun sinä autoit minua. Kiitos paljon sinulle!”

Meh Moe


Asiakkaan avustamisen tehtävä


Saimme koulusta tehtäväksi avustaa asiakasta ja minulle tuntui luontevammalta siivota omassa kodissa.

Asiakkaana oli poikaystäväni ja siivosin kotonamme. Aluksi laitoin tiskit astianpesukoneeseen, sen jälkeen laitoin pyykit koneeseen. Siivoustyöt aloitin keräämällä tavaroita lattialta pois. Sen jälkeen imuroin, pesin lattiat, pyyhiin pölyt, imuroin parvekkeen ja vein matot tuulettumaan. Myöhemmin laitoin pyykit kuivumaan ja astiat paikalleen. Kodin siivouksessa aikaa menee eniten tavaroiden paikalleen laittamiseen. Sen jälkeen työt etenevätkin ripeästi.

Minulle jäi itselle hyvä mieli, että sain aikaseksi siivota kunnolla kodin. Haasteena aina on lattian pesussa lattian röpeliäinen pinta. Poikaystävä oli tyytyväinen, kun yllätin hänet koko kodin siivouksella.

Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti